VIHREÄN ENERGIAN TULEVAISUUS

Ekologisempi maailma

Tutkimusten mukaan on mahdollista siirtyä täysin kestävään maailmanlaajuiseen energiantuotantoon seuraavan 30 vuoden aikana. Suurempi maantieteellinen aurinko-, tuuli- ja vesivoimaverkosto voi alentaa energiankäyttöä ja kustannuksia. Ilman päättäjien, yritysten ja muiden organisaatioiden tukea muutos ei ehkä tapahdu riittävän nopeasti Pariisin 1,5 asteen globaalin lämmönnousutavoitteen rajoissa. 

Miltä näyttäisi ekologisempi maailma, jonka energianlähteenä toimisi uusiutuva energia? Meillä on siitä nyt parempi käsitys ympäri maailmaa olevien asiantuntijoiden tekemistä tutkimuksista laaditun koosteen ansiosta. Stanfordin yliopisto kokosi 47 vertaisarvioitua tutkimusta, joissa analysoidaan erilaisia skenaarioita sen selvittämiseksi, voiko yksittäiset maat tai kokonaiset alueet pärjätä siirtymällä pelkästään uusiutuvan energian käyttämiseen. 

Tutkimuksissa käydään läpi useita erilaisia tilanteita ja maantieteellisiä alueita, kuten pieniä saarivaltioita, suurvaltoja ja Afrikan hiekka-autiomaiden maita. Kaikissa tapauksissa havaittiin, että energian sähköä, liikennettä, rakennusten lämmittämistä tai viilentämistä ja teollisuutta varten voidaan tuottaa luotettavasti sataprosenttisesti tai lähes kokonaan uusiutuvalla energialla eri paikoissa ympäri maailmaa. 

Uusiutuva maailma 

Eräässä kokoelman tutkimuksessa tutkittiin ilmastonlämpenemistä, ilmansaasteita ja energiaepävarmuutta. Tämän avulla luotiin suunnitelmia 143 valtiolle näihin ongelmiin vastaamiseksi. Suunnitelmassa vaaditaan näitä valtioita, jotka ovat yhteensä vastuussa 99,7 prosentista koko ihmiskunnan hiilidioksidipäästöistä, vaihtamaan sataprosenttisesti puhtaaseen ja uusiutuvaan tuuli-, vesi- ja aurinkovoimaan vuoteen 2050 mennessä, ja vähintään 80-prosenttisesti uusiutuviin energiamuotoihin vuoteen 2030 mennessä. 

Tutkimus jakaa kaikki maapallon valtiot 24 alueeseen, jotka voivat toimia yhteistyössä verkon vakauden turvaamiseksi ja energian varastoimiseksi, jotta energiantarve vastaa tarjontaa vuosien 2050 ja 2052 välillä, jonka jälkeen on mahdollista tuottaa kaikki maapallon energia vihreällä energialla. Tuuli-, vesi- ja sähkövoimaan siirtyminen voi säästää maailmanlaajuisesti 4—7 miljoonan ihmisen hengen vuosittain ilmansaasteiden vähentymisen ansiosta, ja se voi kääntää ilmastonlämpenemisen vaikutukset ja vakauttaa globaalin energiasektorin. 

Pohjois-Amerikan superverkon rakentaminen 

Suomalaisten tutkijoiden tekemässä tutkimuksessa tutkittiin mahdollisuutta rakentaa uusiutuvien energiamuotojen superverkko, joka yhdistä Pohjois-Amerikan alueista Yhdysvallat, Kanadan ja Meksikon. Tutkimuksessa havaittiin, että alueiden jakaminen 20 yhdistettyyn osa-alueeseen väestön, energiantarpeen, alueen ja sähköverkon rakenteen perusteella voisi vähentää merkittävästi varastointivaatimuksia ja energiajärjestelmän kokonaiskustannuksia. 

Vaikka fossiilisista polttoaineista siirtyminen pääosin tuuli- ja sähkövoimaan olisi täysin mahdollista vuoteen 2030 mennessä, näin dramaattinen muutos ei onnistu lyhyellä tähtäimellä ilman päättäjien, sijoittajien ja monien muiden asiaankuuluvien organisaatioiden täyttä tukea. 

Toisen suomalaisen tutkimuksen mukaan Saudi-Arabia voisi siirtyä sataprosenttisesti uusiutuvien energiamuotojen järjestelmään vuoteen 2040 mennessä. Vaikka maa onkin tunnettu juuri suurista öljyvarannoistaan, tarjolla on runsaasti myös toista energialähdettä: auringonpaistetta aurinkovoiman tarpeeksi. Vuoteen 2050 mennessä aurinkovoima voisi tuottaa lähes 80 prosenttia maan energiatarpeesta tukenaan parannetut akku- ja vedenvarastointijärjestelmät, jotka laskevat energiajärjestelmän kustannuksia. 

Tässä tutkimuksessa nostetaan erityisesti esille energian varastoinnin keskeinen rooli, joka on tärkeässä osassa siirtymisessä vihreämmän energiantuotannon maailmaan, että voidaan vastata aurinko- ja tuuliresurssien väliaikaisen luonteen asettamiin haasteisiin ja tarjota energiaa myös silloin, kun aurinko ei paista tai ei tuule. 

Vihreämpi tulevaisuus 

Haasteita tulee varmasti eteen ja tavoitteet ovat intohimoisia. Silti kaikissa tutkimuksissa todetaan, että on olemassa teknologiaa maailman siirtämiseksi täysin vihreän energiajärjestelmän piiriin vuoteen 2050 mennessä, minkä pitäisi auttaa planeettaa pysymään Pariisin 1,5 asteen ilmastonlämpenemistavoitteen alla. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen tarkoittaisi vähempää määrä tulvia, myrskyjä, kuivia kausia ja muita lämpenevän ilmaston aiheuttamia ääriolosuhteita. 

Tämä tarkoittaisi myös vähempää saastumista. Maailman terveysjärjestön mukaan yhdeksän kymmenestä ihmisestä maapallolla hengittää saastunutta ilmaa, mikä voi johtaa hengityselinsairauksiin, sydänsairauksiin, aivohalvauksiin ja muihin hengenvaarallisiin tauteihin. Lähinnä fossiilisten polttoaineiden polttamisesta aiheutuvat saasteen surmaavat vuosittain jopa seitsemän miljoonaa ihmistä, mikä kohdistuu erityisesti pienen tulotason maihin. Tähän sisältyy myös myrkyllisten kaasujen hengittäminen, kun ruoanlaitossa käytetään pääasiassa poltettavaa puuta, hiiltä tai lantaa. 

Tuulivoiman, aurinkovoiman ja muiden vihreiden energialähteiden tulevaisuuden maailma voisi myös pienentää energialaskuja. Tuuli- ja sähkövoiman tuottamisen kustannukset ovat romahtaneet viime vuosina ja uusiutuvat energiamuodot tulevat painumaan hinnaltaan fossiilisten polttoaineiden alle tulevaisuudessa. 

Tällainen tulevaisuus voisi olla saavutettavissa tutkijoiden mukaan, mikäli osakkeenomistajat, päätöksentekijät, yritysjohtajat ja muut asianosaiset tekevät nopeita päätöksiä ja tarttuvat toimeen. Yhteistyön avulla maailma pystyisi nopeuttamaan siirtymistä vihreään energiaan ja ympäristöystävälliseen tulevaisuuteen. Ilmastonmuutos on puhututtanut ihmisiä viime vuosina sosiaalisessa mediassa, minkä lisäksi aiheesta on järjestetty myös mielenosoituksia. Päättäjien ja yritysten tulisi pyrkiä löytämään nopeasti mahdollisia yhteistyöhankkeita, joiden avulla energiantuotanto saadaan siirtymään seuraavina vuosikymmeninä ekologisempaan suuntaan. 

Vähempää saastumista

Vähempää saastumista

Tietokoneen lataaminen aurinkovoimalla 

Aurinkokennolla varustettujen latureiden avulla voit käyttää auringon ilmaista ja puhdasta energiaa saadaksesi virtaa läppärillesi, että voit kirjoittaa, editoida videoita, suunnitella ja tehdä muita asioita ilman, että tietokoneen virtajohdon on oltava pistorasiassa. Se soveltuu mainiosti matkustaville ja retkeileville bloggaajille, urheilu- tai luontovideoiden kuvaajille ja muokkaajille tai luonnossa viihtyville etätyöläisille, jotka haluavat olla yhteydessä kotiin ja päivittää töitään.  

Aurinkokennollisten latureiden avulla saat virtaa läppäreihin ja vaikkapa puhelimiin ja tabletteihin. Voit nauttia luonnossa retkeilystä, mutta aurinkokennon ansiosta voit kuunnella iltaisin musiikkia, pelata netissä vaikkapa Yatzya tai Pokerstarskasino pelejä, kinastella Twitterissä tai päivittää kuvia retkeltäsi Instagramiin tai Facebookiin. Voit myös ladata puhelintasi läppärin USB-portin kautta tai käyttää USB-väylään liitettävää led-valaisinta telttasi valaisemiseen, jos haluat mieluummin lukea esimerkiksi kirjaa. 

Aurinkokäyttöisen akkulaturin voi ripustaa teltan päälle tai puuhun tai laittaa aurinkoiselle paikalle rannalla keräämään auringon energiaa siirrettäväksi laitteisiisi. Jotkut pienemmistä malleista sopivat jopa kiinnitettäviksi repun ulkopuolelle, minkä ansiosta voit ladata akkua matkalla kohteeseesi. Aurinkovoimalla toimiva laturi läppäriisi antaa sinun jatkaa töiden tekemistä, kirjoittamista tai julkaisemista riippumatta siitä kuinka pitkälle vaellat.