Vastuullinen Ruoka Ostos Retki

Ihmisten ruoka ja liikenne ovat samalla viivalla siinä, kuinka paljon ne saastuttavat ilmastoamme. Ruokatuotanto tekee viidesosan paheistamme maapalloamme kohtaan.

Vastuullinen Ruoka Ostos Retki

Liikenne toisen viidesosan. Tähän kun vielä mietitään yhtälöön kaikkea sitä muovin tuotantoa ja muuta ruuan ympärille rakentuvaa, huomaamme helposti, että ruuan takia olemme loppupelissä tehneet yhden suurimman osa-alueen ilmastonmuutoksessa. Valtameriemme saastuttaminen miljoonilla laivoilla, jotka kuljettavat maailman toiselta puolelta ruokaa toiselle puolelle. Tuhannet sukupuuttoon kuolleet eläimet ja pilatut ekosysteemit, viljelys palstojemme takia. Liika-kalastus, joka on pilannut meremme lajien selviytymismahdollisuudet. Antibiootit ja lääkkeet ja hormonit, joita syötämme lihatuotannollemme. Ne miljardit ja miljardit kilowatit, mitä tarvitsemme kaiken tuon prosessoidun ruuan ja varsinkin lihan säilytykseen. Se määrä makeaa vettä, mikä menee tuon eläinperäisen ruuan kasvattamiseen ja niiden ruuan kasvattamiseen. On se kumma juttu, kuinka typeriä olemme. Syöksemme itse itsemme perikatoon ja samalla pilaamme elinolot kaikilta muiltakin lajeilta kuin syöpäläiset tai loiset konsanaan. Koska me heräämme ymmärtämään mitä täällä tapahtuu?

Ruokakauppaan uusin silmin

Eläinperäinen ruoka on kaikkein suurin ilmastonmuutoksen aiheuttaja, mihin kuluttajan on mahdollista vaikuttaa. Jos se kaikki viljelysmaa käytettäisiin ihmisten ruuan tekemiseen, minkä käytämme kaiken lihatuotantomme kasvattamiseen, sillä ruokkisi kolmin kertaisen määrän ihmisiä maailmassa. Syötämme siis karjalle kaksi kolmas osaa siitä ruuasta, mitä voisimme syödä itse. Se on sama asia kuin vaikkapa se, että kasvatamme omenapuun, hoidamme sitä, kastelemme sitä, leikkaamme sitä ja odotamme vuosia sen tuovan meille hedelmää. Sen jälkeen poimimme sen hedelmät, kuorimme ne ja paloittelemme herkulliset palaset lautaselle ja katselemme sitä hetken. Sen jälkeen siirrämme kolmas osan tuosta herkullisesta omenasta suuhumme ja loput maahan. Mikähän järki siinä olisi? Ei mikään. Siksi, jokainen vastuullinen henkilö lopettaa lihan syömisen. Se ei tarkoita sitä, että meidän tulisi se lopettaa kuin seinään vaan meidän tulisi opetella tehokkaasti löytämään kasviperäisestä maailmasta se proteiinin ja muiden tärkeiden lihasta helposti saatavien ravinteiden saanti ja sitä kautta unohtaa liha kokonaan. Seuraavan kerran kun ostat tuon jauheliha paketin, pidä mielessä se, että voisit ostaa ilmaston, luonnon ja ihmiskunnan säilyvyyden vuoksi mieluummin kolmin kertaisen määrän proteiini pitoista herkullista kasvisperäistä ruokaa. Näin pienistä asioista syntyy suuri puro.

Muita helppoja ekotekoja

Kun katsot kahta tuotetta kaupassa, joista valintasi pitää tehdä, voit ajatella muutamaa asiaa mielessäsi. Mieti ensinnäkin, kumpi tuotteista on tuotu lähempää. Näin mietit automaattisesti sitä, kuinka paljon liikennettä on jouduttu käyttämään tuotteen saamiseksi juuri sinne lähikauppasi hyllyyn. Suosi siis suomalaista ja lähellä tuotettua tästä syystä. Sitten voit miettiä, kummassa on käytetty vähemmän pakkausmateriaalia ja muovia. Valitse silloin se, kumpi on pakattu järkevämmin ja vähemmän jätettä kerryttävästi. Näin mietit niitä tehtaita ja luonnon varoja, mitä tuotteen pakettiin on käytetty. Sen jälkeen voit miettiä, kumpi tuottajista toimii vastuullisemmin. Valitse se, joka on ekologisempi ja hiilijalan jälkeä vähentävä tuottaja. Näiden asioiden lisäksi, voit aina valita ekologisemmin, kun valitse tuotteen, joka ei tarvitse kylmäketjua ja säilytystä kylmässä. Näin säästät takuu varmasti energiaa. Lähellä tuotettua, ekologisesti pakattua ja ilman kylmäsäilytystä. Näiden vinkkien avulla pääsee jo pitkälle. Sitten kun tietämys kasvaa ja olet tutustunut ekologisen syömisen maailmaan, voit alkaa pohtia, mitä tuotteita milloinkin kannattaa suosia, sillä sesonki tuotteet ovat usein ekologisempia kuin ne, joiden kasvatus tapahtuu kasvihuoneissa.

Muita helppoja ekotekoja