Uusiutuvan energian hyvät ja huonot puolet

Olet varmasti kuullut kaikkialla puhuttavan uusiutuvasta energiasta. Siitä on melkein tullut uusi uskonto. Sähkö firmat mainostavat kampanjoillaan uusiustuvasta energiasta saadakseen uusia asiakkaita ja vakuuttavat ympäristöystävällisyydestään. Niin kuin kaiken muunkin kanssa, myös tällä on huonot puolensa jota harvemmin tietenkään otetaan esille. Katsellaampas kaikista suosituimpia uusiutuvan energian lähteitä. Onko mikään niistä täydellinen?

Tuulivoima

Aloitetaan tuulivoimasta. Riippuen alueesta mihin voimalat rakennetaan tämä voi olla todella jatkuva ja taattu energiantuottaja. Se on luonnollisesti myös ympäristö ystävällistä ja tuulivoima tuottaa vuosi vuodelta enemmän työpaikkoja ympäri maailmaa. Mutta vaikka kuinka hyvältä tuulivoima kuulostaakin, silläkin on omat huonot puolensa. Tuulivoimaloiden rakentaminen vaatii hyvin ja tarkasti suunniteltua paikka joka olisi myös avoin. Myös turbiinit eivät ole mistään nätimmästä päästä kun maisemaa katsoo. Ehkä isoin syy miksi tuulivoimala ei ole, ainakaan vielä, se täydellinen vaihtoehto uusiutuvalle energialle on se ääni mikä turbiineista lähtee. Puhumattakaan siitä että niitä voisi rakennuttaa lähelle asuinalueita, ääni häiritsee jatkuvasti villi eläimiä.

Aurinkovoima

Aurinkovoima

Aurinkovoima on syystäkin hieman epäsuosiossa suomessa verrattuna muihin maihin. Olemme siunattuja tällä ihanalla, sateisella ja pilvisellä säällä vuoden ympäri, joten ymmärretävästi aurinkovoima ei ole sataprosenttisesti kannattavaa, jos vaikka verrattaisiin sen käyttöön etelä europassa. Myös todella ilmeinen ongelma on fakta että aurinkopaneelit eivät tuota sähköä yöllä kun aurinko on piilossa. Monet muut energiamuodot ovat siis yhtenäisempiä lähteitä kun aurinkovoima. Mutta eipäs jäädä pelkästään huonoihin puoliin, aurinkovoimassa on paljon hyviäkin näkökantoja. Jokainen voi perustaa kotinsa katolle mini aurinkovoimalan. Aurinkopaneelit ovat todella helppoja asentaa. Aurinkopaneelit tuottavat puhdasta sähköä suoraan kotiinne ja sitä kautta taloutenne voi säästää jopa satasia vuodessa sähkölaskuista. Sähköä ei tarvitse myöskään siirtää koska se on jo paikanpäällä. Jos omistat kesämökin, aurinkopaneelit voivat korvata hyvänä kesänä vaikka koko mökin sähkölaskun.

Vesivoima

Vesivoimaloita on suomessa pienistä suurimpiin laitoksiin, noin 250 kappaletta. Niinkuin muutkin mainitut energiat, myös vesivoima on uusiutuvaa ilmasto ystävällistä. Se on todella luotettava ja varma tapa saada sähköä ympäri maailmaa. Vesi ei ikinä lakkaa virtaamasta. Tai jos lakkaa, on isompia huolia kun sähkönsaannin miettiminen. Vesivoimalat voivat tuottaa todella suuren määrän sähköä kerralla ja näin ei ole tarve rakentaa niitä joka naapurustoon. Vesi ei myöskään vähene tai saastu tai pilaannu millään tavalle sen virratessa läpi voimalaitoksen. Miinus puolet tässä muuten täydelliseltä kuulostavalta energia muodolta ovat kuitenkin läsnä. Vaikka vesivoima onkin ilmastoystävällistä sillä on kuitenkin vaikutus sen ympäristöön. Patojen rakentaminen vie paljon tilaa, vahingoittaa ympäristöä rakentamisvaiheessa ja loppujen lopuksi estää kalojen liikkumisen turvallisesti virrassa. Myös veden säännöstely aiheuttaa vaikutuksia veden pinnan vaihteluna ja sitä kautta virrat häiriintyvät myös. Tämä taas tuo vaikutukset myös ihmisille koska kalastus häiriintyy veden vaihtelun ansioista.

Vaikka uusiutuva energia onkin askel lähemmäs ympäristön suojelemista ja kehitystä, ei ole vielä keksitty juuri sitä täydellistä energiamuotoa. Kaikissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta olemme ehdottomasti menossa oikeaan suuntaan ja uusiutuvalla energialla on valtavasti potentiaalia. Investoinnit uusiutuvaan energiaan tulisi nousta, jotta energian tuotto tulisi loppujenlopuksi halvemmaksi, saataisiin enemmän töitä tälle sektorille ja myös rahoitusta tutkinnalle. Tätä kautta voisimme olla hetki hetkellä lähempänä fossiili vapaata tulevaisuutta. Teknologia kehittyy koko ajan silmienne edessä ja välillä on jopa hankala pysyä perässä mitä tieteen ammattilaiset ovat keksineet. Meidän pitää vain odottaa mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja ehkä muutaman kymmenen vuoden päästä meillä onkin jo se täydellinen energia muoto ilman mitään haittavaikutuksia.