Tesla ja ympäristöystävällisyys

Tesla ja ympäristöystävällisyys

Maapallomme, ja koko ihmiskunta, on tällä hetkellä suurten muutosten ja isojen kysymysten äärellä: ilmastonmuutos on saanut aikaan sen, että kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys on otettava huomioon oikeastaan jokaisessa asiassa. Energiankulutus ja energiankäytön aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat asioita, joihin sekä valtiot että jokainen yksilö voi omalla toiminnallaan vaikuttaa, ja saada asioita menemään parempaan suuntaan. Eräs näkökulma on se, minkälaisia autoja valitsemme ja minkälaisen sähköjärjestelmän hankimme kotiimme. Suuri trendi viime vuosina näiden asioiden suhteen ovat olleet sähköautot sekä aurinkopaneelit, ja molempien kehittämiseen on Teslalla ollut oma panoksensa. Katsotaanpa lyhyesti mitä tarjottavaa Teslalla on, ja miksi se sanoo olevansa ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Teslan sähköautot

Sähköauto ei ole mikään aivan uusi keksintö; ensimmäisen sähköllä toimivan auton rakensi tiettävästi skotlantilainen Robert Davidson jo vuonna 1837. Auton ongelmana oli kuitenkin se, ettei sen rautasinkkiparistoa voinut ladata. Varsinaisena ensimmäisenä sähköautojen kultakautena voidaan pitää 1900-luvun alkuvuosikymmeniä, jolloin esimerkiksi Yhdysvalloissa niitä valmistettiin tuhatmäärin; 1910-luvulla siellä olikin rekisterissä noin 30 000 sähköautoa. Myös Euroopassa tehtiin sähköautoja tuolloin. Ongelmana oli pieni toimintamatka yhdellä latauksella, vain noin 50-100 kilometriä, mutta toisaalta sähköautot olivat toimintavarmuudeltaan jopa polttomoottoriautoja parempia. Lopullisen sähköauton suosion hiipumisen aiheutti se, että sähköverkoissa siirryttiin tasavirrasta vaihtovirtaan, jolloin akkuja ei voitu ladata ilman hintavia lisäinvestointeja. Toinen kuolinisku oli käynnistinmoottorin kehittäminen polttomoottoriautoihin, ja autojen liukuhihnatuotanto jonka Ford käynnisti.

Teslan sähköautot

1960-luvun lopulla, kun alettiin jo todella huolestua ilman ja ympäristön saastumisesta, alkoi kiinnostus sähköautoja kohtaan viritä uudelleen, ja voimistui lopulta 2000-luvulla hybridiautojen myötä. Mutta todellinen läpimurto tapahtui Teslan toimesta 2010-luvun alkupuolella. Yritys sai ensin markkinoille kalliinpuoleisen Tesla Roadsterin, sähköisen urheiluauton, ja herätti näin sijoittajien mielenkiinnon, mikä johti Yhdysvaltojen antamiin valtionavustuksiin, ja pidetyn Model S -mallin lanseeraamiseen. Tesla on siis ollut melkoinen edelläkävijä ympäristöystävällisten autojen kehittämisessä. Sähköautoissa toki on omat ongelmansa, jonka vuoksi niiden ekologisuus on kiinni monesta tekijästä. Käytännössähän sähköautojen päästöt ajon aikana ovat minimaaliset verrattuna polttomoottoriautoihin; tässä kohtaa on selvää että ne voittavat ympäristöystävällisyydessä. Siksi vertailuissa tulee ottaa huomioon auton koko elinkaari; miten ja mistä materiaalista se valmistetaan, elinkaareen kuuluva auton tarvitseman polttoaineen tuotanto, auton huolto- ja kunnossapito, sekä vielä auton kierrätys kun se on päässyt elinkaarensa päähän. Tässä auton käyttöiän päätepisteessä Tesla tarjoaa merkittävän edun: maksuttoman kierrätyspalvelun auton viimeiselle omistajalle. Myös yksittäisiä Tesla-auton osia, kuten pieniä akkuja ja sähkölaitteita, on mahdollista kierrättää. Voidaan siis sanoa, että Tesla tekee tässä oman osansa ympäristön hyväksi.

Aurinkoenergian käyttö

Eräs ekologisuuden ja ympäristöystävällisyyden kannalta tehokas energiamuoto on aurinkoenergia. Kun otetaan huomioon, että aurinkoenergia on päästötöntä, ja sen avulla toimivien järjestelmien käyttöikä on tällä hetkellä 30 vuotta, energian takaisinmaksuajan taas ollessa 1-5 vuoden välillä, voidaan sanoa että aurinkoenergia on todella tehokasta ja myös ekologista. Tesla on vastannut haasteeseen tuomalla markkinoille myös aurinkopaneelit. Nämä talon katolle asetettavat Solar Roof -paneelit muuttavat auringonvalon sähköksi, ja kun menetelmään yhdistetään Powerwall-akut, sanotaan energiakaton tuottamaa sähköä voitavan käyttää enemmän – ja jopa sähkökatkojen aikana. Ja mikä parasta Suomen ilmastoa ajatellen: paneelit reagoivat kirkkauteen, joten auringon ei tarvitse paistaa täydeltä terältä jotta aurinkosähköä muodostuisi! Itse asiassa keväällä, kun auringonvalo heijastuu lumesta, ovat olosuhteet aurinkosähkön tuotannolle aivan erinomaiset. Myös taloudellisesti aurinkosähkön käyttö on kannattavaa, ja joissakin tapauksissa ylijäämäsähkön voi jopa myydä verkkoon. Mutta ennen kaikkea, aurinkopaneelien käyttö on huomattava teko kestävän kehityksen ja ympäristön puolesta.