Seuraa johtajaa: uusiutuvan energian johtavat valtiot ympäri maailmaa

Viime joulukuussa lähes 200 maata joka puolelta maailmaa allekirjoitti Pariisin sopimuksen, sitoutumalla vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä ja – uskallamme sanoa – pelastamaan maailman! Kysymys kaikkien mielessä on, että miten?

Totuus on, että meidän ei tarvitse odottaa tiedemiehiä keksimään jotakin uutta. Ratkaisut ovat jo täällä! Meidän tarvitsee vain lisätä uusiutuvan energian tuotantoa ja nopeaa. Monissa maissa on jo lähdetty edistämään vähähiilistä tulevaisuutta. Olipa sitten vastaus auringonpaiste tai  tuulenpuhallus, ratkaisut kasvavat päivittäin. Lue lisää siitä, miten valtiot ympäri maailmaa ovat valjastaneet uusiutuviat energiat käyttöönsä.

1. RUOTSI

Ruotsi heitti vuonna 2015 kunnianhimoisen tavoitteen: fossiilisten polttoaineiden käytön poistaminen rajojensa sisällä ja välittömät investoinnit aurinko-, ja tuulienergiaan, älykkäiseen ja puhtaaseen liikenteeseen. Ja mikä parasta? Ruotsalaiset haastavat kaikki muut valtiot liittymään kilpailuun, että kenestä tulee ensimmäisenä 100 prosenttisesti uusiutuvan energia maa. Tämä on kilpailu, jossa jokainen voittaa.

2. COSTA RICA

Ainutlaatuisen maantieteensä ja sitoutumisensa ympäristönsuojeluun ansiosta pieni, mutta mahtava Costa Rica täyttää valtavan määrän energiantarpeitaan vesivoimalla, geotermisellä, aurinko-, tuuli- ja muulla vähähiilisellä lähteillä. Seuraavaksi Costa Rican tavoitteena on olla täysin hiilineutraali vuoteen 2021 mennessä.

uusiutuvan energian
Uusiutuvan energian

3. NICARAGUA

Nicaraguan uusiutuvien energialähteiden osuus jopa 54 prosenttia koko sähköntuotannosta kesäkuussa 2015. Miten Nicaragua teki sen? Vuonna 2007 presidentti alkoi korostaa uusiutuvan energian investointeja. Vuoteen 2012 mennessä Nicaragua investoi viidenneksi suurimman prosenttiosuuden maailman bruttokansantuotteestaan ​​uusiutuvan energian kehittämiseen. Seuraavaksi tehtäväluettelossa: Maa pyrkii saavuttamaan 90 prosentin uusiutuvan energian käytöstä vuoteen 2020 mennessä. Suurin osa energiasta tulee tuuli-, aurinko- ja geotermisistä lähteistä.

4. SAKSA

Saksa asetti suuntauksen uusiutuvan energian osalta. Se johtaa maailman aurinkosähkökapasiteettiin ja on jopa kyennyt vastaamaan 78 prosenttiin päivittäisestä sähkön kysynnästä uusiutuvista energialähteistä. Saksa on suhteellisen pilvinen maa, jossa on yli 80 miljoonaa ihmistä, mutta silti Saksa odottaa innokkaasti aurinkoenergian tulevaisuutta.

5. URUGUAY

Energiatuotannon uusiutumisen ei tarvitse kestää paljon aikaa ja anteliaita tukia. Uruguaylla on nyt 95 prosenttia uusiutuvista energialähteistä alle kymmenen vuoden yhteistoiminnan jälkeen. Maa investoi voimakkaasti tuuleen ja aurinkoon ilman tukia tai kuluttajahintojen nousua. Salaisuus? Selkeä päätöksenteko, tukeva sääntely-ympäristö ja vahva kumppanuus julkisen ja yksityisen sektorin välillä.

6. TANSKA

Tanska sai 42 prosenttia sähköstä tuulivoimaloista vuonna 2015, ja se ei ole vain joukko kuumaa ilmaa. Maailman suurin tuulivoiman prosenttiosuus kahdessa tuulivoimalaitoksissaan. Maa pyrkii olemaan 100-prosenttisesti fossiilisista polttoaineista vapaa vuoteen 2050 mennessä, ja nämä vahvat tuulet selkään auttavat työntämään Tanskaa tähän tavoitteeseen.

7. KIINA

Mietitkö, miten maailman suurin hiilidioksidipäästäjä voi olla myös johtava uusiutuvan energian alalla? Se saattaa tuntua intuitiiviselta, mutta vuonna 2014 Kiinalla oli eniten asennettu tuulivoimakapasiteetti – pitkäaikainen – ja toiseksi korkein asennettu aurinkosähkökapasiteetti. Kiina on myös sitoutunut poistamaan kivihiilen käytöstä ja puhdistamaan saastuneen ilmansa.

Uusiutuvan energian
Uusiutuvan energian

8. MAROKKO

Marokolla on runsaasti aurinkoa, enemmän kuin kellään muulla maailmassa. Maapallon suurin keskittynyt aurinkokenno sijaitsee Marokossa. Lisäksi tulevilla tuuli- ja vesivoimaloilla megahankeilla Marokko pyrkii tarjoamaan puolet valtion sähköstä vuoteen 2020 mennessä.

9. AMERIKAN YHDYSVALLAT

Yhdysvalloissa asennettiin uusi aurinkoenergiasysteemi kahden minuutin välein ja 30 sekunnin välein vuonna 2014, jolloin USA: n viidenneksi sijoittui asennetun aurinkoenergian kapasiteetin maailmanlaajuinen luokitus. Amerikalla on myös toiseksi korkein asennettu tuulivoimakapasiteetti maailmassa. Valitettavasti valtioiden energian kysyntä ylittää huomattavasti uusiutuvan kapasiteetin. Uusiutuvien energialähteiden osuus oli vain noin 13 prosenttia maan sähköntuotannosta vuodesta 2014 lähtien. Uusi NOAA-tutkimus arvioi, että Amerikka voisi vähentää päästöjä lähes 80 prosentilla vain 15 vuodessa vaikuttamatta kuluttajien sähkön kustannuksiin käyttämällä uusiutuvia energialähteitä.