Aurinkoenergia

Aurinkoenergia

Monet meistä seuraavat huolissaan uutisia ilmastonmuutoksesta ja sen nopeasta etenemisestä, ja onkin täysin selvää, että maapallon suojelemiseksi on tehtävä pikaisia toimenpiteitä. Yksi niistä on uusiutuvien energiamuotojen käyttöönotto. Puhutaan vaihtoehtoisista energiamuodoista ja tulevaisuuden energialähteistä; joka tapauksessa jostain muusta kuin fossiilisista polttoaineista. Ehkä yleisimmin tunnettuja vaihtoehtoja vanhoille energiamuodoille ovat tuuli- ja aurinkoenergia. Molemmat ovat laajalti käytössä hyvin tuloksin. Mutta mitä tiedämme toisesta näistä, eli aurinkoenergiasta? Ja onko aurinkovoima järkevä ratkaisu Suomen oloissa? Katsotaanpa mitä saamme selville asiasta.

Mitä aurinkoenergia on?

Aurinko ja sen lähettämä säteily on elintärkeää maapallolle: ilman aurinkoa elämä maapallolla lakkaisi. Itse asiassa maapallo on juuri sopivalla etäisyydellä auringosta, jotta elinolosuhteet pysyvät tasaisena, eikä maa pala karrelle tai jäädy. Aurinko on siis mahtava voimavara ja energianlähde. Aurinkoenergia on luonnonvarana uusiutuva, ja siitä saatavan energian määrä on päätähuimaava: energiankulutus maapallolla on vuodessa samaa luokkaa kuin se määrä, mitä auringon energiaa saadaan maan ilmakehään ja maanpintaan yhden tunnin aikana. Kun vielä otetaan huomioon, että aurinkovoiman käyttö ei aiheuta suoraan jätteitä tai päästöjä, ei ole ihme, että tästä energiamuodosta on alettu pitää ääntä yhä enenevässä määrin.

Mutta miten aurinkoenergia syntyy? Yksinkertaistettuna näin: auringonvalossa olevat hiukkaset eli fotonit osuessaan aurinkopaneeliin myös imeytyvät sen sähköä johtaviin materiaaleihin. Imeytyneistä valohiukkasista irtoaa elektroneja, jotka puolestaan muodostavat sähkövirtaa aurinkokennoihin. Melko kätevää! Tätä auringosta saatua energiaa saadaan myös käyttöön heti samalla kun se kerätään. Entä miltä kuulostaa se puoli asiasta, että jos energiaa tuleekin yli sen oman tarpeen, loput voidaan myydä sähköverkkoon? Varmasti hyvältä. Ja esimerkiksi omakotitalossa voi säästää 20-30 prosenttia sähkökustannuksista, ja kun aurinkoenergiajärjestelmän asentaa, saa työstä kotitalousvähennyksen.

Myös teollisuusyrityksissä, maataloudessa ja julkisissa rakennuksissa aurinkovoima on kannattavaa. Tällainen ekologinen, pitkäikäinen ja melkoisen huoltovarma energia onkin juuri sitä, mitä moni kaipaa. Mutta varmasti tästä aiheesta herää myös paljon kysymyksiä. Otetaan seuraavaksi selville, miten asiantuntijat ovat muutamiin yleisimpiin kysymyksiin vastanneet.

Kysymyksiä aurinkoenergiasta

Aivan ensimmäisenä monelle tulee mieleen se, onko Suomen olosuhteissa kannattavaa käyttää ja tuottaa aurinkoenergiaa, koska olemme niin pohjoisessa. Eihän täällä edes ole niin lämmin kuin Espanjassa, ja eikös täällä sadakin melkein koko ajan? Huoli on turha. Suomessa on hyvä tuottaa aurinkoenergiaa, vaikka täällä olisikin joskus pilvistä ja pimeää, sekä talvella lunta. Kuumuus ja lämpö eivät ole se ratkaiseva tekijä, vaan valon määrä. Ja Suomessahan sitä riittää kesällä miltei ympäri vuorokauden! Se että täällä on viileämpää kuin Etelä-Euroopassa on itse asiassa eduksi: paneelit pystyvät toimimaan jopa paremmalla hyötysuhteella kuin niissä kuumemmissa maissa.

Kysymyksiä aurinkoenergiasta

Entä sateet? Ne pitävät vain paneelit entistä puhtaampina. Talvella lumi täytyy tietenkin paneeleista poistaa, mutta kun ne ovat sopivaan kulmaan asennettuja, keräävät ne auringon säteilyn hyvin talteen myös talviaikaan. Jotkut pohtivat taas, onko aurinkosähköjärjestelmä vaikea siinä mielessä, että se aiheuttaisi melua tai vaatisi jatkuvaa huoltoa. Vastaus on ei. Paneelit ja muu järjestelmä eivät tuota melua, ainoastaan tasavirran vaihtovirraksi muuttava invertteri voi pitää jonkinlaista pientä särinä-ääntä. Yleensä se sijoitetaankin sellaiseen tilaan, missä ei oleskella. Huolloksikin riittää yleensä Suomen puhdas ilma sekä sateet, jotka huuhtovat paneeleita riittävästi. Paneelien laadukkaat komponentit myös kestävät jäätymisen ja sulamisen.

Ja sitten viimeisenä sellainenkin huoli, että jos aurinkopaneelien määrä kasvaa räjähdysmäisen nopeasti maailmassa, ei aurinkoenergiaa riitä kaikille. Ei edelleenkään syytä huoleen! Kuten edellä totesimme, auringosta maahan tuleva vuosittainen energia on moninkertainen, oikeastaan jopa 1200 kertaa isompi, kuin samaan aikaan maan päällä käytetty energia. Voisimme pikemminkin kysyä, kuinka auringon säteilyä saisi entistäkin tehokkaammin valjastettua energiakäyttöön – sitä nimittäin riittää kaikille. Joten, voi olla kannattavaa meidän jokaisen miettiä aurinkoenergian mahdollisuuksia!